nedeľa 13. marca 2016

Pečená tekvica

Pečená tekvica

Základom tohto receptu je tekvica, tofu a sušené paradajky. Patrí medzi tie jednoduchšie jedlá, azda jediný a najväčší problém jen pre mňa osobne krájanie tekvice, inak je to ľahko zvládnuteľný a hlavne chutný pokrm.

Suroviny:

  • maslová tekvica (môže byť aj iná)           

  • lahôdkové tofu

  • cuketa

  • mozzarella

  • sušené paradajky (3 kusy)  

  • syr

  • cesnak (3 struky)

  • mlieko

  • kyslá smotana

  • olivový olej

  • sol

  • koreniny

 

 Postup:

Tekvicu zbavíme kôry, nakrájame na kocky. Cuketa by v tomto recepte nemusela byť, ale našla som prebytočný zvyšok a mám ju rada, tak som pridala aj tú. Nasolíme ju, necháme vyplakať a taktiež pokrájame na kocky. Rovnako postupujeme s tofu, s tým, že ho ešte aj nakoreníme. Pokrájame aj zo tri sušené paradajky a roztlačíme si cesnak. 

Zapekaciu misu si vymastíme olivovým olejom a vložíme do nej tekvicu, cuketu a tofu. Všetko okoreníme a posolíme. Napríklad čiernym korením, bulharskou čubricou, korením Italia, alebo čo máme. Pridáme sušené paradajky a premiešame.

Urobíme si omáčku, v ktorej lepšie vynikne chuť cesnaku. Zohrejeme si mlieko, pridáme do neho trochu olivového oleja a roztlačený cesnak, necháme zovrieť, odstavíme a pridáme polku kyslej smotany. Lepšia varianta miesto mlieka a kyslej smotany je smotana na varenie. Túto zmes následne vylejeme do zapekacej misy. Na vrch naukladáme mozzarellu a ešte môžeme posypať Italia korením, prípadne bazalkou. 





 

 

 

 

 

 

 

 

 Zapekaciu misu prikryjeme a vložíme do rúry. Pečieme asi polhodinu, podľa rúry. Tekvica sa spraví relatívne rýchlo, môžeme ju kontrolovať šparátkom, či zmäkla. Na záver môžeme na vrch ešte nastrúhať syr.

 


 

Dobrú chuť :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára