Pečená tekvica
Pečená tekvica
Základom tohto receptu je tekvica, tofu a sušené paradajky. Patrí medzi tie jednoduchšie jedlá, azda jediný a najväčší problém jen pre mňa osobne krájanie tekvice, inak je to ľahko zvládnuteľný a hlavne chutný pokrm.
Suroviny:
maslová tekvica (môže byť aj iná)
lahôdkové tofu
cuketa
mozzarella
sušené paradajky (3 kusy)
syr
cesnak (3 struky)
mlieko
kyslá smotana
olivový olej
sol
koreniny
Postup:
Tekvicu zbavíme kôry, nakrájame na kocky. Cuketa by v tomto recepte nemusela byť, ale našla som prebytočný zvyšok a mám ju rada, tak som pridala aj tú. Nasolíme ju, necháme vyplakať a taktiež pokrájame na kocky. Rovnako postupujeme s tofu, s tým, že ho ešte aj nakoreníme. Pokrájame aj zo tri sušené paradajky a roztlačíme si cesnak.
Zapekaciu misu si vymastíme olivovým olejom a vložíme do nej tekvicu, cuketu a tofu. Všetko okoreníme a posolíme. Napríklad čiernym korením, bulharskou čubricou, korením Italia, alebo čo máme. Pridáme sušené paradajky a premiešame.
Urobíme si omáčku, v ktorej lepšie vynikne chuť cesnaku. Zohrejeme si mlieko, pridáme do neho trochu olivového oleja a roztlačený cesnak, necháme zovrieť, odstavíme a pridáme polku kyslej smotany. Lepšia varianta miesto mlieka a kyslej smotany je smotana na varenie. Túto zmes následne vylejeme do zapekacej misy. Na vrch naukladáme mozzarellu a ešte môžeme posypať Italia korením, prípadne bazalkou.
Zapekaciu misu prikryjeme a vložíme do rúry. Pečieme asi polhodinu, podľa rúry. Tekvica sa spraví relatívne rýchlo, môžeme ju kontrolovať šparátkom, či zmäkla. Na záver môžeme na vrch ešte nastrúhať syr.
Dobrú chuť :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára