Tom Yum polievka
Tom yum polievka
Táto polievka je veľmi rýchla na prípravu, jedna z tých ľahších zdravších. Je mierne pikantná, avšak kokosové mlieko ju zjemňuje. Recept som vylepšila údeným tofu, ktoré dodáva polievke ešte špecifickejšiu chuť.
Suroviny:
Tom yum pasta
kokosové mlieko
hríby
údené tofu
cuketa
červená paprika
cesnak
citrónová tráva
sójová omáčka
soľ
koreniny (čierne korenie, čubrica)
Postup:
Hríby vložíme do hrnčeka, zalejeme vriacou vodou a necháme 10 minút odstáť. Na tento recept sa používajú shitake huby ( dosť zdravá huba :) klik pre viac info: http://www.zdravie4you.sk/lieciva-huba-shiitake-ucinky ), ja zvyknem používať miesto nich aj nazbierané domáce, dajú sa použiť aj šampiňóny.
Rovnako citrónovú trávu, 3 steblá ponoríme do menšieho pohára s teplou vodou. Citrónová tráva nie je až tak potrebná, nakoľko samotná tom yum pasta by ju mala obsahovať tiež.
Aby sa nám s kokosovým mliekom lepšie pracovalo a spojilo sa, celú neotvorenú konzervu vložíme do teplej vody.
Cuketu nakrájame na kolieska, osolíme a nechápe vyplakať. Tofu nakoreníme (čierne korenie, čubrica), prekvapkáme sójovou omáčkou a nakrájame na pásiky. Potom dokrájame papriku a vyplakanú cuketu taktiež na pásiky. Pretlačíme si cesnak (2 až 3 väčšie struky), ja ho strúham na strúhadle, lebo to sa lepšie umýva ;)
V hrnci necháme prevariť asi 4 2dcl hrnčeky vody, pridáme jednu polievkovú lyžicu tom yum pasty. Táto pasta je dosť pálivá, preto dávam radšej takto menej. Pridáme hrnček hríbov aj s vodou a necháme prevrieť. Následne pridáme pretlačený cesnak a citrónovú trávu. Podľa chute môžeme ešte okoreniť. Keď nám všetky suroviny začnú vrieť, vlejeme do polievky kokosové mlieko a môžeme ešte dochutiť sójovou omáčkou a soľou.
Keď polievka začne vrieť, odstavíme ju. Vhodíme do nej pokrájanú cuketu, papriku a tofu a zakryjeme pokrievkou. Do 15 minút by mala zelenina zmäknúť a tofu precíti chuť polievky.
Dobrú chuť :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára