piatok 26. februára 2016

Zeleninové lasagne

Zeleninové lasagne

Suroviny:

  • lasagnové pláty

  • cuketa 

  • baklažán

  • cherry paradajky

  • údené tofu

  • kyslá smotana

  • smotanová nátierka

  • paradajkový pretlak

  • syr

  • olivový olej

  • sušené paradajky (2-3)

  • cesnak (3-4 väčšie strúčiky)

  • sójová omáčka

  • soľ

  • koreniny (bazalka, čierne korenie, italia, čubrica, oregano)


    Postup:

     

    Cuketu a baklažán si nakrájame na kolieska, nasolíme a necháme vyplakať (v preklade pustiť šťavu, aby mohli potom naviazať na chuť korenín).

     Medzitým si pripravíme omáčky. Kyslú smotanu zmiešame so smotanovou nátierkou, pridáme sem roztlačený cesnak, trochu soli a koreniny. Ja používam čierne korenie, bulharskú čúbricu, prípadne sol nahradím sójovou omáčkou. Na druhú zmes použijeme paradajkový pretlak, do ktorého tiež dáme pretlačený cesnak, z korenín sa sem hodí bazalka a môžeme pridať aj italia korenie, oregano, podľa chute trochu soli. Na záver si pripravíme olivový olej taktiež so zmesou korenín, ktoré preferujeme (môže byť čierne korenie, bazalka, italia, pretlačený cesnak alebo iná zmes byliniek).

      Vyplakaný baklažán a cuketu nakrájame na kocočky, pridáme nakrájanú sušenú paradajku, okoreníme už vyššie používanými koreninami, soliť už nemusíme. Cherry paradajky nakrájame tiež, môžeme k nim pridať aj pokrájané sušené paradajky. Tofu okoreníme, prekvapkáme sójovou omáčkou a nakrájame taktiež na kocky.

    Zapekaciu misu potrieme olivovým olejom so zmesou byliniek, ktorú sme si pripravili. Začneme ukladať prvú vrstvu lasagnových plátov, ktoré tiež potierame týmto olivovým olejom. (Lasagne netreba predvárať, pokiaľ ich pretierame olivovým olejom a vsiaknu vlhkosť z omáčok, v kt. sa ako keby uvaria pri pečení.) Na prvú vrstvu lasagní nalejeme polku smotanovej omáčky, následne pridáme kocky baklažánu, cukety a tofu. Položíme druhú vrstvu lasagnových plátov, polejeme zvyškom smotanovej omáčky s rovnakou zeleninou a tofu ako predtým. Uložíme ďalšiu vrstvu lasagní, prelejeme paradajkovou omáčkou (treba si dať pozor, aby zvýšilo aj na poslednú vrstvu, aby nebola oschnutá a tvrdá), pridáme zmes okorenených pokrájaných paradajok, tofu a ostatnú nakrájanú zeleninu, ktorá zvýšila. Následne uložíme poslednú vrstvu plátov, ktorú zalejeme paradajkovou omáčkou.



     

     Zapekaciu misu prikryjeme a vložíme do rúry. Pečieme tak 30 až 45 minút, podľa skúsenosti so svojou rúrou. ,,Hotovosť" môžeme kontrolovať špáratkom, či sú lasagnové pláty mäkké a pri týchto kontrolách vrchnú vrstvu trochu popritláčať vidličkou. Pred koncom pečenia nastrúhame na vrch ešte syr. Ja väčšinou misu neodkrývam, aby vrchné lasagne neoschli a neboli tvrdé.

    Výsledný obrázok neviem nikdy vábne naaranžovať :D Ale je to chutné :D Dobrú chuť :D

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára